RECENSION  

ATOM™
CMYK
CD - Rather Interesting, 2005

Vad kan passa bättre än att avsluta hela den här publikationen med en kort text om Uwe Schmidt, den enda idol som är värd att ha när man är i övermogen ålder? Schmidt, knas-synkopernas och programmeringskonstens okrönte mästare (känd som Atom Heart, Lassigue Bendthaus och hur många andra namn som helst), har nämligen precis bestämt sig för att ruska liv i sin gamla Rather Interesting-label igen. Det är första gången det kommer något helt nytt från det hållet sedan han under aliaset Stereonerds gav ut den utmärkt tyska skivan "HD Endless" för över två år sedan. För fansen till ett skivbolag som några år tidigare släppte ifrån sig en ny, limiterad Uwe Schmidt-skiva varje månad har alltså väntan varit i det närmaste olidligt lång.

När Rather Interesting nu återkommer är det grundläggande resonemanget uppenbarligen att det är lika bra att klämma in alla bra idéer på en gång. Under de 30 låtarna på "CMYK" konstrueras i rask takt ett sällsynt välskräddat digitalpaket av systemljud från Mac-världen, märkliga intervjufragment från Chile, knepiga rytmer, förtvivlat oväntade ljudkonstruktioner och bomullsmjuka marimba-tolkningar av en och annan åttiotalsklassiker.

Just marimbaspelandet sköts med den äran av den danske musikern Carsten Skov som till vardags är medlem i August Engkildes orkester, dvs den samling musiker som tidigare turnerat med Uwe Schmidt på hans Señor Coconut-resor över världen.

Det är förresten lite störande att den här samplade dialogen...

- From now on, your name is peice of shit whore. What's your name?
- Piece-of-shit whore.

... följs av den mest nedtonade marimba-tolkningen av Culture Clubs "Do You Really Want to Hurt Me?" man kan tänka sig. Otäckt och lugnande i besvärande kombination är det nya svart.

/ Petter