RECENSION  

LAIBACH
VIDEOS / A FILM FROM SLOVENIA
DVD / DVD - Mute, 2004

Världens mest baklängespolitiska band, Laibach, har verkligen gått in i en arkivgrävar- och dokumenteringsfas den senaste tiden. I höstas släpptes den dubbla samlingsskivan "Anthems", med det bästa från åren som gått och ett antal ointressanta remixer. Strax därefter släpptes "Videos", den första DVD:n från vad som ska bli en hel serie av filmer och framträdanden från Laibachs karriär. Ytterligare sex DVD:er kommer att släppas, och under 2005 fortsätter frossan troligtivs också med en dubbel-CD med tidigare outgivet instrumentalt material.

På "Videos" samlas, precis som man skulle kunna misstänka, alla de musikvideor som Laibach klämt ur sig under årens lopp, från tidigt 80-tal och "Država" fram till 2004 och "Das spiel ist aus". Även om bildkvaliteten stundtals är förvånansvärt flimrig och risig så är det en imponerande samling vattenfall, mustiga dovhjortar i motljus, kors, kugghjul och uniformer som avhandlas.

Samma DVD innehåller också filmen "A Film About WAT", som i princip är en dokumentär reklamfilm om inspelningen av senaste studioalbumet "WAT" och som faktiskt ger en viss inblick bakom de normalt så svårforcerade kulisserna.

För några veckor sedan släpptes så den andra DVD:n i serien. "Laibach - A Film From Slovenia" är en tio år gammal dokumentärfilm från slovensk TV, med en irriterande speakerröst och intressanta arkivbilder. En av höjdpunkterna är när man får se ett ungt Laibach med stela ansikten som sitter på rad och svarar skitlångt på frågor från en något ilsken eller konfunderad journalist. Det är bara när journalisten frågar "Men är ni inte rädda för att få stryk?" som Laibachs talesman inte kan låta bli att dra på smilbanden. Det är också intressant när filosofen Slavoj Zizek, som troligtvis tillhörde de första att begripa Laibachs budskap och som under årens lopp skrivit en hel i ämnet, inklusive "Why are Laibach and NSK not fascists?", tillåts utveckla sina teorier och visa upp sitt imponerande skäggansikte. Filmens titel har för övrigt troligtvis en koppling till den åtta timmar långa nazist-betraktelsen "Hitler - A Film From Germany" (som man faktiskt kan titta gratis på här om man har tid och lust).

På den andra DVD:ns andra halva hittar vi en livefilm från "Nato"-turnén 1994-1995. Den är visserligen ommixad med 5.1-ljud och annat fint här, men eftersom samma konsert funnits tillgänglig på VHS i en stilig låda i snart tio år så har ni redan sett den.

/ Petter