RECENSION  

MF DOOM
MM.. FOOD
CD - Rhymesayers, 2004

Nu har det väl gått iallafall två månader sedan sist så det är på tiden att det levereras en ny skiva från MF Doom. Det här är första gången sedan halvklassikern "Operation Doomsday" som mannen faktiskt släpper något under Doom-aliaset. De senaste åren har vi ju annars hört honom svänga sig med titlar som King Geedorah, Victor Vaughn och Madvillain.

Det här släppet har även det gemensamt med "Operation Doomsday" att herr Dumille sköter majoriteten av producerandet själv. Inga speciella överraskningar erbjuds på den fronten. Det är de Doom-typiskt slarviga r&b- och library-looparna kombinerade med trummaskiner från hiphopens tidiga åttiotal som gäller. Dessutom ett visst överanvändande av dialog hämtad från någon gammal kassettbok om Fantastiska Fyran. Doom håller sig till det han kan och är fortfarande ett solklart original.

Skivans tema är för övrigt mat och ett trevligare koncept än det får man ju leta efter. Det hela öppnar med hårdkokta "Beef Rap", fortsätter med "Hoe Cakes" och den Madlib-producerade "One Beer", vilken inleds med att Doom croonar den gamla dängan "I get a kick out of you". Mäktigast är den avslutande "Kookies" där det rimmas om att sitta hemma framför TV:n och äta kakor över ett tungt blåsladdat beat som för tankarna till en och annan gammal Wu-Tang-favorit, fast med ett samplat Kakmonster inblandat.

/ Per