RECENSION  

SHABBA RANKS
SHINE & CRISS / RESPECT
7" / 7" - Shang, 1993?

Projektet att försöka bestämma vilken Shabba Ranks-låt som egentligen är bäst har lett mig fram till två spår. Båda är Bobby Digital och Specialist-produktioner från tidigt nittiotal och båda är väldigt bra:

1. "Shine & Criss"

Sjuan öppnas litet oväntat med en samplad Ice-T som väser "original gangster" varpå Shabba rullar igång med något av det stöddigaste i pistol-lyrics någonsin. Han älskar verkligen sin vapensamling och håller den så välputsad som det bara går. Folk skjuts ihjäl till höger och vänster och offrens släktingar gråter förgäves. Alltihop över en ganska så minimal version av "Ba Ba Boom".

2. "Respect"

Gubb-dancehall när det är som absolut bäst. Shabba läxar upp slynglarna i deejay-branchen och lär dem veta hut med den gamla fina "Hot Milk"-rytmen som bakgrund (samma som Barrington Levys "Murderer", bland andra). Det är goda råd: en ynka topp tio-hit gör dig inte till en tungviktare så det är säkrast att du lugnar ner dig. I refrängen hyllas originalen, från U-Roy och King Stitt till Tiger och Supercat. Gammal är utan tvekan äldst.

/ Per