RECENSION  

MOKIRA
FFT POP
CD - Cubicfabric/Dotshop.se, 2004

I pressmaterialet till den här skivan skriver någon, förmodligen från det japanska skivbolaget, om Andreas Tilliander att "we can call him the guy with various faces". Det är väldigt roligt skrivet. The guy with various faces måste vara världens veligaste superhjälte. Å andra sidan har japanerna en poäng. Tilliander genererar skivor med högre hastighet än de flesta. Som exempel kan nämnas att det här är en av fyra Tilliander-skivor som vi recenserat de senaste fem-sex veckorna. Men vem stör det när allt låter så bra? Och framför allt, vad gör det när skivorna låter så olika?

På "FFT POP" är det superabstrakt, rytmlös popmusik som är modellen, till skillnad från den senaste skivan under Mokira-aliaset som siktade in sig på mörk ambiens. Ännu ett nytt grepp, alltså, och ännu ett lyckat resultat. Det ljudväggstänkande som genomsyrat så mycket av det han gjort är emellertid intakt, men det är skirare, vekare och trots den lågupplöst digitala ytan på något sätt mer akustiskt än vanligt. I "Hässleholm" trattas till exempel långsam melodica genom tusentals filter och mackapärer och i "Left Behind and Sour" anar man nästan Angelo Badalamentis ande (och elpiano) någonstans i de anfrätta mollackorden.

Skivans absoluta höjdpunkt är annars när Piana hoppar in i "Tsuki No Kioku". Piana är alltså, för de som inte minns eller märkt det, samma japanska sångerska, musiker och Stina Nordenstam-fan som för ett och ett halvt år sedan släppte det utmärkta albumet "Snow Bird" på Cubicfabrics moderbolag Cubic Music. Piana låter verkligen som Stina när hon vill, men hon är lite konstigare och framför allt mer japansk. Hennes röst i kombination med Andreas Tillianders smygande, digitala bakgrunder resulterar i något som är både en aning otäckt och alldeles fantastiskt vackert.

Värt att notera, förresten: Plötsligt kryllar Andreas Tillianders låttitlar av Nitzer Ebb-referenser, vilket naturligtvis är en av världens bästa referenstyper. På "FFT POP" finns låten en hälsning till engelsmännens debutalbum "That Total Age" i låttiteln "This Total Age". En alldeles strax kommande tolva under hans Lowfour-alias ska heta "Muscle and Hate" och på nya, trevliga dansplattan "World Industries" finns "Let Booty Loose", en omskrivning av den gamla Niter Ebb-titeln "Let Beauty Loose". Från gärningsmannen själv har dessutom hörts vaga rykten om en "International Funk Aggression 2004".

/ Petter