RECENSION  

MICHAELA MELIAN
BADEN BADEN
CD - Monika Enterprise, 2004

Michaela Melián har varit med ett tag. Många känner nog till henne som sångare och bassist i det tyska bandet F.S.K., som sedan debut-EP:n "Freiwillige Selbskontrolle" 1980 har varit rätt produktiva och turnerat i stora delar av världen. Bandet skall för övrigt ha varit ett av brittiske alternativfarfadern John Peels (RIP, red.anm.) favoritband. De förekom ofta i hans radioprogram och spelade in en hel drös Peel Sessions.

I F.S.K. kunde det musikaliskt bli lite av varje som hamnade på skiva, från polka till country via punk och joddlingar. Här tas inte svängarna ut lika mycket. Det är en ganska så stillsam skiva som Michaela producerat. Varm elektronisk musik, inte helt olika det som ibland släpps på tyska Kompakt och dess sidoetiketter. Det patenterade shufflegroovet som förekommer på var och varannan skiva därifrån finns här i låten "Panorama" som är ett av de mer poppiga spåren. Låtarna är ganska långa, merparten är över åtta minuter men det blir aldrig långtråkigt. Det gungar på i behaglig takt och små melodier vävs in i varandra om vartannat. Den personliga favoriten är "Ignaz Guenther House" med sitt klassiska piano och väldigt enkla, raka beat.

Skivan präglas av en viss enkelhet som charmar och växer för varje gång man lyssnar på den. Det tog ett tag innan jag började tycka om den. Första genomlysningen gav ganska låga poäng men den bjuder på små överraskningar om man tar sig tid. Alla spår utom ett är instrumentala vilket är lite synd. Michaela har en ganska speciell röst som hade kunnat lyfta musiken ytterliggare ett snäpp.

Avslutande "A song For Europe", från början inspelad av Roxy Music, är ett utmärkt val av cover där Michaela väljer att lägga rösten bra mycket lägre än Bryan Ferry. Första gången hajar man till men efter en stund upptäcker jag hur bra det passar musiken som trevar fram ganska så försiktigt.

/ Tobias