RECENSION  

COMB & PROSPEROUS
TWO OF A KIND
LP - Ideal, 2004

Vilka hiphop-duon Comb & Prosperous egentligen är är inte helt klart, men vi gissar på två goa göteborgare med gott om Anticon-skivor nedladdade på hårddisken och en rejält fet engelsk-svensk ordbok i bokhyllan. Samtidigt är det svårt att utesluta att de egentligen är en och samma person, och schizofreni är ju en egenskap som bör uppmuntras i musikerkretsar.

Comb bygger i alla fall beatsen och gör det med en slags lumpsamlar-approach. Merparten är knepiga historier sammansatta av jazztrummande, rundgång och allmänt konstiga ljud. Loopar som den mer ordinäre hiphop-producenten inte skulle ta i med tång. Den gode Comb lyckas dock krångla ihop dem på ett klart effektivt sätt. Rapparen Prosperous håller sig på en minst lika oortodox kant. Texterna man lyckas uppfatta, vilket naturligtvis är en relativ term, handlar till exempel om att reinkarneras som en bean-bag-stol eller om att ta hand om hundra genmanipulerade hamstrar som fritagits av djurrättsaktivister. Skickligt mc:ande utan tvekan, men samtidigt med en opretentiös känsla som är trevlig i en genre ofta infekterad av poet-ambitioner.

Är du svag för den skummaste formen av amerikansk alternativ-hiphop vore det bara dumt att inte lägga en timme på den här skivan.

/ Per