RECENSION  

CONTEMPORARY PUNK UNIT
THE RENAISSANCE FIX
12" - Ideal, 2004

Jag hörde talas om den här skivan ett bra tag innan den släpptes, och ett bra tag innan jag lyssnade på den. Det sades att den skulle vara riktigt bra, och visst, lite förhandssnack kan man väl oftast tolka som lovande. Men att det skulle vara så här trevligt, det kunde jag inte ana.

Man kanske borde misstänkt det, i och för sig. Contemporary Punk Units debutalbum "Can You Compute" var en utmärkt skiva. Låten "Härnösand", som var med på samlingen "Ideal Electronics", var dessutom klockren, så det vore väl egentligen bara naturligt att vara intresserad när det är något nytt på gång.

Skivbolaget beskriver CPU som en kombination av Electronic Body Music och dub, eller som ett möte mellan Skinny Puppy och Lee Perry. Det är både en trevlig mental bild och ett helt korrekt utlåtande, men det berättar inte hela historien. Härifrån är det nämligen inte långt till gammal fin svensk 80-talselektronik heller (välj valfri Börft- eller Cold Meat Industry-figur) och det är inte alls orelaterat till pop och Giorgio Moroder, märklig ambient eller nutida elektroniktrolleri heller. Det går att hitta en mängd andra referenser också, men det håller ändå ihop som ett jäkla Contemporary Punk Unit-skruvförband. Och kanske mest intressant av allt: det här är en skiva som lyckas sammanfatta nästan allt jag någonsin lyssnat på.

/ Petter