RECENSION  

DJ RELS
THEME FOR A BROKEN SOUL
CD - Stones Throw, 2004

Vid första anblicken verkar DJ Rels väl vara en typisk blekfet engelsk DJ-lirare. Fast tittar man närmare upptäcker man att det står Stones Throw på skivetiketten och lite snabb undersökande journalistik avslöjar saken: DJ Rels är ingen engelsman, DJ Rels är Madlib. Om än Madlib gravt inspirerad av den brittiska broken beats-scenen och i territorium och BPM-områden han aldrig rört sig i tidigare.

Undertecknad kan villigt erkänna sig helt inkompetent när det gäller broken beats men det känns som om Madlib klarar sig bra. Trots att grundidén är densamma - stressade trummor, fet bas och jazzackord - är materialet lite smutsigare och grötigare än det man hört från västra London, vilket förstås är ett positivt omdöme. Sedan finns det också andra influenser på sina ställen. Trummorna i "Sao Paolo" har mer med Brasilien att göra, och i "Broken Soul / Dawn" låter basgångarna och melodislingorna som om det kommer direkt från Detroit. "The Doo (Do It)" är ren house, rakt på sak och faktisk riktigt bra.

Man kan inte göra annat än att gratulera Madlib till hyperproduktiviteten och Stones Throw för ett smådjärvt inhopp i en ny genre.

/ Per