RECENSION  

KOOL KEITH FT KUTMASTA KURT
DIESEL TRUCKERS
CD - Threshold / Funky Ass, 2004

Ska man spåra Kool Keiths fascination för långtradare får man gå några år tillbaka i tiden. Namnet "Diesel Truckers" dök först upp på Dr Dooom-skivan som kom ut '99, en producentduo beståendes av Keith under lyxaliaset Platinum Rich och Kutmasta Kurt med risigt lösskägg som The Funky Redneck. Och att ta upp truckdriving är väl det mest logiska man kan göra i en värld där usla mainstream-rappare tjatar om vem som har störst jeep. Tänk er Keith bakom ratten på ett 18-hjuligt monster som prejar deras Escalades av motorvägen.

Att återförenas med Kutmasta Kurt var ingen dum idé. Det har gått ett par år sedan de båda samarbetade och inget Keith släppt under den tiden har varit speciellt intressant. Här hittar man dock ett flertal spår som ligger i nivå med materialet på de gamla favoritskivorna. Förutom alstren på lastbilstema ("Diesel Truckers Theme" och den sanslöst bra "Diesel Trucking") finns här Keith i hårding-mode ("The Orchestrators"), romantiker-Keith ("I love you Nancy"), Sex Style-Keith ("Break You Off"), och banne mig om han inte gör en låt om rymden också för första gången sedan Dr Octagon ("Kenworths With Wings").

Anar man inte en diss åt Andre 3000:s håll på "Mental Side Effects" också? Keith spyr galla på någon han kallar "Benjamin" som ska ha stulit hans idé att bära peruker ("I wore the Black Elvis wig, now you wear it"), samtidigt som det gastas "What's cooler than cool, ice cold" i bakgrunden. Inte för att jag tror att Outkast kommer att svara men man kan ju alltid hoppas. Det skulle lätt bli raphistoriens mest intressanta fejd.

/ Per