RECENSION  

INTRICATE
IN PECTRA
CD - Spezialmaterial/Dotshop.se, 2004

Den schweiziska duon Intricate har egentligen gjort en debutfullängdare som inte borde få den inbitne elektronisk musik-fantasten att höja på ögonbrynen. Den följer gamla goda mallar och bjuder inte på några som helst överraskningar. En besvikelse kan man kanske tro, men så är inte alls fallet. Schweizarna har pluggat gamla Skam-skivor dag och natt och fått till något av en hyllning till det sena nittiotalets låtsasokända hjältar. Oändlig repetition, filmsamplingar, hackande rappare och trasiga hiphoprytmer är receptet och det fungerar fortfarande hur bra som helst, hur förutsägbart det än må vara.

I Intricates fall handlar det mer om genomförandet än om själva innehållet. Plagierar man det som redan är bra borde ju resultatet av detta också bli bra, bara detaljprecisionen finns där. Resultatet kan naturligtvis bli taffligt, som hos Apparat som vi recenserade för någon vecka sedan, men Intricate lyckas hålla rätt nivå. Inte för mycket och inte för lite av de välkända ingredienserna. En välavvägd blandning av hårt och mjukt. Små tunna melodier kommer och går bredvid hårda rytmer och lätt hotfulla rap- och röstexperiment.

Detta dras till sin spets i spåret "Replace" där en rak och ostoppbar takt nästan kör över övrigt innehåll, och där mycket riktigt en förmodat stulen rappare kommer in mot slutet. Det låter nästan som någon av mixarna på den gamla hederliga "Tried by 12"-dubbeltolvan, och det kan aldrig vara en dålig sak.

Lite negativt kan det eventuellt vara att vissa av spåren enbart känns som utfyllnad. De sista fyra är dessutom tagna från ett äldre Spezialmaterial-släpp, så Intricate kan nog ha haft lite problem med att göra hela sitt debutalbum intressant. När det är bra är det dock riktigt bra och alla som tycker att Gescom släpper skivor för sällan borde definitivt ta och kolla upp det här.

/ Christoffer