RECENSION  

DIVERSE ARTISTER
AFRICAN UNDERGROUND VOL 1 - HIPHOP SENEGAL
CD - Nomadic Wax, 2004

Nog låter det här projektet lite tveksamt: En okänd amerikansk hiphop-producent åker till Senegal med en hög med beats och ett par mikrofoner i bagaget och med siktet inställt på att spela in en skiva med rappare från den lokala scenen. Tre år senare är det hela klart och CD:n ramlar in hos redaktionen hemma i Laholm. Hade man haft hippie-tendenser skulle man säkert blivit alldeles kallsvettig och börjat mumla något om hiphop som ett universellt utrycksmedel.

Men det har man ju inte, så därför gör vi inte det utan koncentrerar oss istället på de beats och rim som hittas på skivan. Benny Beats, som killen bakom samplern och skivbolaget kallar sig, gör inte dåligt ifrån sig. I pressreleasen kallar man skivan för "The Soundbombing of African Hiphop" och det är bra beskrivet. Det låter underground i gammal god Rawkus-stil, lagom abstrakt men inte alltför knepigt. Trevligt nog håller rapparna också måttet. Merparten håller sig till avslappnad franska eller hårdkokt wolof - ett av språken som talas i Senegal - så man förstår givetvis inte ett ord. Det kanske är lika bra det förresten, de två spåren på engelska är inga höjdare.

Vi sammanfattar det hela med att lite omväxlning förnöjer. Man kan ju inte lyssna på gammal Wu-Tang och Madlib-produktioner hela dagarna och en aning afrikansk hiphop visar sig funka som avbräck.

/ Per