RECENSION  

STARFIELD SIMULATION #23
LIVE
Scaniaparken - Malmö, 04-08-07

"Kör till gräskullen i Malmö". Ungefär så löd vägbeskrivningen till de små utomhuskaonserterna som ägde rum under lördagskvällen. Och visst, i hamnområdet kring Turning Torso-huset hittar vi faktiskt till slut den urgröpta gräskullen. Det är inte fullt av människor, men närmare hundratalet konsertbesökare finns förmodligen på plats för att lyssna till Hazard, Dead Letters Spell Out Dead Words, Tsukimono och Jon Eriksen, åtminstone om man inkluderar det gäng skåningar som intet ont anande arrangerat sig en picnic framför en av högtalarna.

Hålet i kullen är en väldigt intressant konsertplats. Högtalare fanns nedgrävda i kraterns väggar och den centralt placerade musikern fick alltså höra sin musik från alla håll. De flesta konsertbesökarna drog sig däremot upp på urgröpningens väggar, och upplevde därför kanske inte det bästa ljudet de någonsin hört. Men konceptet tillsammans med det fina vädret gjorde ändå alltihop till en bekväm upplevelse.

Sena som vi är missar vi eftermiddagens första konsert, Jon Eriksen, och anländer istället precis när Tsukimono börjat spela. Rätt skäggig och ensam sitter han i mitten av kratern med sin laptop, och vrider och vänder på de inspelade instrumenten med nånslags sympatisk glitch-ambient som resultat. Han hinner dessutom misshandla den gamla psalmen "Din klara sol går åter opp" en aning.

Dead Letters Spell Out Dead Words följer strax efter. Han använder sig faktiskt en del av de i dessa kretsar suspekta begreppen "musik" och "melodier", skapar dunkla stämningar i solljuset med hjälp av pianoljud och spelar till råga på allt sin drone-hit "Tell Laura I Love Her" från samlingen "Ideal Electronics" och årets debutalbum.

Hazard, numera oftast dubbelpresenterad även som BJ Nilsen, spelar sist och ska förmodligen betraktas som huvudakt. Han ackompanjeras fint av cirkulerande propellerflygplan (och ett par inbillade nära-ögat-elfte-september-incidenter mellan ett reklamflygplan och Turning Torso-bygget), men efter ett tag börjar solen gå ner och publiken börjar packa sig hemåt. Det är mest synd om dem, eftersom Nielsen plockar fram en del riktigt fina insektsljud. Kanske firar han den invasion av blomflugor som i dagarna drabbat delar av sydsverige.

Det bör slutligen nämnas att mellan konserterna av Tsukimono och Dead Letters Spell Out Dead Words spelades en märklig komposition, bestående av ljudet från den där fylle-scenen från Hajen, där polisen, haj-experten och den råbarkade feskar'n jämför sina ärr, och en del eko och effekter. Trevligt. Sammanfattningsvis var detta också en trevlig afton på en lika effektiv som vacker plats. När vi vänder hemåt, glada i hågen, går solen elegant ner över Öresundsbro och kärnkraftverk.

/ Christoffer & Petter