RECENSION  

DJ SHADOW
IN TUNE AND ON TIME - LIVE!
CD + DVD - Geffen, 2004

DJ Shadow dokumenterar världsturnén som gick av stapeln i samband med förra skivan "The Private Press" med ett lagom hårt paket. En DVD och en CD som båda är inspelade vid samma konsert i London ingår. Ljud eller bild beroende på vilket humör man är på, med andra ord. Innehållet ett timslångt DJ-set som täcker material från Shadows hela karriär. Han går över ett par av "Endtroducing"-klassikerna, smyger in bitar från den första UNKLE-skivan och så förstås nyare prylar från "The Private Press". Dessutom lite Quannum-hiphop och annat smått och gott.

Konceptet "In Tune And On Time" går ut på att materialet inte bara taktmixas utan även "tonartsmixas", om man nu kan tänka sig ett sådant ord. Naturligtvis inget en normal hiphop-DJ skulle ge sig på utan att sitta tryggt bakom Protools i studion, men Shadow är ju inte den som backar för en utmaning. Genomförandet är naturligtvis fläckfritt och att lyssna igenom CD:n är riktigt trevligt.

DVD:n börjar med att Shadow lommar upp på scen och avslöjar för publiken vad han egentligen pysslar med där uppe. Det visar sig att mixen byggs upp med hjälp av två CD-spelare, två turntables och en sampler. Sedan körs det igång och vår triphop-hjälte flänger friskt mellan de fem prylarna. Underhållande i en kvart, men så mycket mer händer väl egentligen inte. Visserligen visas film synkad till musiken på skärmar i bakgrunden, men det verkar som om den konstformen inte kommit många centimeter längre än vad, säg, EBN eller LPC hittade på för tio år sedan.

Så DVD-portionen skulle med andra ord vara lite lätt meningslös om det nu inte vore för bonusmaterialet - en inspelning av när Shadow tillsammans med kollegorna Cut Chemist och Nu-Mark fran Jurassic 5 kör igenom vad de kallar "the MPC routine". Tre gamla fina samplers står på scenen och musketörerna tar plats bakom varsin varpå ett infernaliskt knapptryckande stundar. Under tio minuter rör de sig från något som kan jämföras med en typisk scratch-rutin till att bli en slags digital samba-orkester med en kille på bas och två på slagverk. Ett imponerande krångligt och bra påhitt.

/ Per