RECENSION  

DIVERSE ARTISTER / STRATEGY
SHOCK04 / SHOCK05
12" / 7" - Shockout, 2004

Dags att ta en titt på de två senaste släppen från Shockout, Tigerbeat6:s lilla sidolabel för material som hamnar i tillräckligt mycket i reggae- eller jungle-fåran. Bolagets fjärde är en tolva där tre olika artister remixar toastaren Wayne Lonesomes "Come Back Wicked", gissningvis ett spår som från början spelats in av Rootsman hemma i Bradford och lånats ut till de här amerikanerna.

Först på banan är någon som kallar sig Timeblind. Namnet låter som det kunde vara kristen nu-metal, men det handlar mer om tryck-och-pys i ragga-takt. Lonesome glider på rätt bra ovanpå och även instrumentalen och extraspåret "What The ... ?" funkar. På b-sidan snabbar vi oss däremot förbi OVe-NaXx version. Distade gabba-trummor och tv-spelsljud blir lätt lite för irriterande. Höjdaren kommer dock sist - DJ C:s "Mashit mix". Här börjar det lovande med en stadig dancehall-rytm utan konstigheter och man får chansen att avjuta Lonesomes skryt utan störningar. De oundvikliga drum'n'bass-trummorna dyker förstås in efter en stund och det hela blir riktigt trevligt, speciellt när DJ C blir uttråkad framåt slutet och fyrar av en takt var av alla reggae-riddims han haft liggande hårddisken i rask följd.

Strategy, som ligger bakom Shockouts senaste släpp, bryter definitivt mönstret med sin sjua. Istället för laptop-jungle så rör det sig om ganska traditionell digital dub: fet bas, steppers-programmerad trummaskin och sporadiska melodislingor med mycket eko. Knappast något livsviktigt släpp, men inte dumt alls.

/ Per