RECENSION  

EX-GIRL, MY BARBARIAN, 8-BIT
LIVE
Spaceland - Los Angeles, 04-05-29

Er USA-korrespondent riskerar hälsan bland de truckerkeps-klädda ungdomarna i Silverlake, men vad gör man inte för att få kolla på lite rockmusik. Spaceland är helt ok - parkering är en plåga men deras White Russians imponerande starka.

Strax efter att vi placerat oss i gubb-delen av lokalen (där man kan sitta ner och samtidigt se scenen) var det dags för kvällens första akt. 8-Bit visar sig vara fyra idioter iklädda silverfärgade kemikalieskyddsdräkter som framför gangsterrap över musik från gamla Nintendo-spel. Lägg till några taffligt intränade danssteg och grav alkoholkonsumtion på det så blir allting givetvis riktigt bra. Det kan man däremot inte säga om kvällens andra band, My Barbarian. Här är det istället ett gäng drama-studenter som gör någon slags blandning av The Cure och musikalmusik med texter om enhörningar och häxor. Sångaren är klädd i en grön medeltids-tunika. Postironin börjar tydligen bli riktigt skadlig.

Före kvällens huvudakt så bjuds vi på fem minuter med den japanske komikern Ken Samurai. Han ser rock ut i sin läderjacka och drar tre obegripliga skämt om Terminator 2, Godzilla och Jurassic Park. Trevligt.

Dags för eX-Girl - en trio japanska pinglor som spelar noisig pop med rymdinslag. Konceptet är att de kommer från planeten Keru-Keru, vilket betyder "groda", så längst bak på scenen hittas en riktigt stor tyggroda och bandmedlemmarna är iklädda silverklänningar och röda rejv-peruker. Ungefär så som man kan tro att någon från en annan planet skulle klä sig, alltså. Själv kommer jag mest att tänka på de där älvorna i "Mothra"-filmen, om de nu hade bildat ett punkband. Rätt bra är de allt. Man kanske kan ställa sig lite tveksam till vissa Queen-tendenser i musiken men det är roligt när de låtsasgråter efter att det visar sig att någon snubbe längst fram inte har köpt deras senaste skiva ännu.

/ Per