RECENSION  

HULA
MURMUR
LP - Red Rhino, 1984

Av Sheffield-bandet Hulas produktion har jag bara denna LP och en 12" som kom två år tidigare. Det här är ett band som känns helt bortglömda idag, och det är ganska oförtjänt. Jag upptäckte att det inte låter dumt alls, när jag grävde fram "Murmur" ur samlingen här om dagen.

Det finns tydliga influenser från den tidiga industri-scenen, och då framför allt Cabaret Voltaire, vars medlem Stephen Mallinder också producerade Hulas första singel, men det är ändå lite mer lättillgängligt. Hula använder sig av mer live-trummor och gitarrer och låter i största allmänhet som ett postpunkband ur denna aspekt. Men det är samtidigt väldigt monotont och musiken blandas upp med massor av cut-ups, samplingar, tapeloops och märkliga effekter.

Vid den tidpunkt när Hula inleder sin karriär börjar det gå utför med Cabaret Voltaire. Deras första tråkiga släpp, "The Crackdown", kom ju 1983, och det känns som att Hula byggde vidare på de sista bra idéer Cabaret Voltaire lyckades tänka ut. Jag syftar på släppen "Red Mecca" och "2x45", så om du gillar denna stil är Hula definitivt värda att kollas upp.

/ Mattias