RECENSION  

FIENDENS MUSIK
LIVE
Glorias - Lund, 04-05-06

Eftersom jag snart fyller 30 kändes det motiverat med ett studiebesök i den gubbiga värld som väntar. Resan gick till Glorias, en välkänd bar för mogen publik i centrala Lund. Anledningen var gratis inträde, inget bra på TV och det faktum att jag är bekant med sångaren i Fiendens Musik, som firade sitt 25-årsjubileum med en återföreningskonsert denna kväll.

Nu ska det väl erkännas att jag aldrig direkt har lyssnat på deras skivor, mer än några låtar som snurrat förbi på skivspelaren hos en kompis. Musikaliskt föll dom in någonstans mittemellan progg och punk, men utan proggens stundtals påfrestande bajsnödighet. Det är lättsamt och under kvällens spelning levereras en stor mängd trevliga stycken popmusik med viss nerv och en god portion av både humor och politik. Det hela avslutas med en låt där melodin är stulen från "The Passenger" och den helt nya svenska texten delvis handlar om Iggy Pop och uppror mot knätofsar. Därefter följer en lite oväntad cover på Devos "Mongoloid" och så en repris på Fiendens egen stora gamla hit, "En spark rätt i skallen".

Bandet framstår inte som en tiondel så farliga som de antagligen ville vara i sin ungdom, nu när de blivit äldre och spelar för en måttligt drickande och sittande publik (bordsreservering med föregående middag förekom bland de mest hängivna) som till stor del bestod av gamla fans. Intrycket görs inte bättre av att den ena gitarristen bär charmiga Elvis Costello-glasögon, och den andre gitarristen är en skinntorr spelevink som glatt studsar upp och ner eller vaggar av och an till musiken.

Men sångaren är en högst karismatisk scenpersonlighet som sjunger jäkligt bra. Han levererar diverse mer eller mindre interna skämt mellan låtarna (bland annat får sig proggräven och den före detta Robinson-kändisen Jesus en känga för att ha misstolkat en av bandets texter), och stämningen är riktigt bra. Om det är så här det är att bli gubbe så är det kanske inte skitkul, men ganska trevligt och helt okej.

/ Mattias