RECENSION  

CHRISTIAN KLEINE
REAL GHOSTS
CD - City Centre Offices, 2004

Christian Kleine är tillbaka med ett nytt album. Med tanke på vad han har gjort tidigare är förväntningarna högt ställda, men som vanligt riskerar man då att bli besviken. Frågan är om man inte blir det i just det här fallet.

Kleine har alltid amvänt en viss del icke-elektroniska instrument i sin musik, ofta spelade av honom själv. På "Real Ghosts" har detta drivits till sin spets. Bland annat har elgitarren åkt fram ordentligt. Det är inte elgitarr på ett bra sätt utan rock/skval-elgitarr som inte riktigt passar in i den övriga musiken, varken struktur- eller stilmässigt. Som vidare irritationsmoment finns uppenbar idétorka offs här och var. Spåret "Shifts of Wood" är t.ex. ett direkt pinsamt plagiat på Boards of Canadas idéer.

Precis som på Kleines tidigare album "Valis" finns även här ett och annat spår som jag inte förstår varför det har tagits med, i mina öron meningslös och tafflig musik som inte alls verkar höra hemma på skivan. Det kan handla om osedvanligt håglös trumprogrammering eller rena utfyllnader förklädda till "en spegling av artistens själ" som det så fint står i pressreleasen. Jovisst.

Mycket gnäll, men det finns fina stunder på skivan också, och faktiskt några riktigt bra låtar. Avslutande "Disappearing Objects" kan man lyssna på hur många gånger som helst utan att tröttna. Akustisk gitarr (och elgitarr på ett bra sätt) tillsammans med en minimal elektronisk omgivning blir hur bra som helst. Även spår nummer två, "Stations", är bra på ett klassiskt Christian Kleine-vis. Här tas alla de element man är van vid från hans tidigare skivor fram, och resultatet blir ett fint pådrivande spår med elbas och smått melankoliska/svulstiga och svepande syntar. Christian Kleine kan alltså fortfarande, men man förundras över det halvdana helhetsintrycket när man läser att skivan har tagit 18 månader att producera. Som vanligt skulle kanske Kleine ha samlat de bra spåren på en singel istället för att ge ut en hel skiva.

Jag måste ändå i slutändan se skivan som köpvärd, om man nu gillar Kleines musik. Allt som var bra på hans tidigare skivor finns här också, även om det blivit tunnare mellan höjdpunkterna.

/ Christoffer