RECENSION  

HYDRUS / KETTEL
SPLIT
LP - Narrominded, 2004

Holländska skivbolaget Narrominded startade som en CDr-etikett i början på år 2000. Då var det mest ambient och lo-fi som prioriterades. Numera har de fokus på elektronisk mumbo jumbo och riktiga vinylsläpp. Denna skiva är andra delen av bolagets split serie. Albumen släpps enbart på vinyl och endast i 300 exemplar. Lustigt nog så bemödar sig grabbarna som driver Narrominded att skicka ut CDr promos av albumen, trots deras begränsade upplagor.

På denna skiva samsas två holländska akter. Först ut är duon Hydrus, som består av Herman Wilken och Almer Lucke. Deras sida heter "Chime EP", men det är inte någon Orbitalsk house det bjuds på här. Det osar istället tidig brittisk electronica. Lite Skam-aktiga skojigheter, vokalt klipp-och-klistrande, breaks och mörka strängar ā la "Amber". Totalt överlägset bäst är utan tvekan avslutande spåret. En fantistisk, lite galen, pots'n'pans-drill'n'bass historia, med svävande, spökiga och stämningsfulla syntackord. Det påminner lite om AFX och Squarepushers samarbete på Warps samling "WAP100", men det spelar ingen roll. En brutalt svängig låt är det!

Reimer Eising får väl i sammanhanget kallas pojkspoling. Blott 22 år gammal har han redan hunnit släppa ett dussintal skivor under namnet Kettel. Hans sida av den här LP:n heter "Yellow Baron" och ståtar med 6 kortare låtar i gladtronica-genren. Om Hydrus får sägas vara inspirerad av herrarna Sean Booth och Rob Brown så spåras nog Reimers musikaliska rötter till Ed Handley och Andrew Turner. De få Kettelskivor jag hört innan har varit lite svajiga i kvalitet, men här lyckas de ibland löjligt snälla Casio-melodierna och digitalt funkiga beatsen samsas riktigt bra. Riktigt underhållande och knarrigt blir det.

Summa summarum alltså en kvalitetsskiva med bra elektronik, varken mer eller mindre. Narrominded är ett skivbolag att hålla utkik efter i framtiden. Med sådana här bra plattor blir det många krediter och möjligheter till omspel.

/ Magnus