RECENSION  

SHITMAT
KILLABABYLONKUTZ
CD - Planet Mu, 2004

Mike Paradinas skivbolag Planet Mu släpper numera en imponerande mängd skivor, med det förmodade målet att det ska bli lite konstigare, lite hårdare och lite hetsigare för varje ny release. Senaste fyndet, Henry Collins från Brighton, kallar sig helst Shitmat. Han har redan släppt den rätt hårda sjuan "Shopliftin' Gabba" för samma bolag och ytterligare ett par tolvor lite här och där. "KillaBabylonKutz" är däremot hans albumdebut.

I sann brittisk mashup/breakcore/ragga-tradition är de viktigaste beståndsdelarna det gamla fina amen-breaket, som verkligen får veta att det lever här, en och annan överdistad 808-bastrumma, och samplade jamaicaner. Inget speciellt ovanligt så långt alltså, men själva knepet med Shitmats album är att han utgått från samma jamaicanska acapella-version rakt igenom; varenda låt på skivan är baserad på Baby Chams "Babylon Bwoy".

Men Shitmat har gett sig fan på att variera sig ändå. Varje låt har fått en egen stil, framför allt i form av en mängd varianter av kompromisslöst jungle-trummande, men även med en intressant Ace of Base-ripoff och med hjälp av Hacke Hackspett- och Michael Jackson-samplingar. Låten "On a Ragga Shit", för övrigt den enda låt som inte har ordet Babylon i titeln, får mig dessutom att komma ihåg SL2:s gamla rejvar-hit "On a Ragga Tip", en tidig korsning av ragga och breakbeats, och visst lånas också en liten piano-slinga därifrån. En av männen bakom SL2 kallade sig förresten Slipmatt, ganska likt Shitmat men kanske bara av en slump.

Sista låten på skivan heter lämpligt nog "Run Ouf of Ideas Babylon". Där dyker bland annat "Eye of the Tiger"-gitarren upp sida vid sida med ett tvärsnitt av all tillgänglig dumskallemusik. Skivan tar slut när idéerna börjar ta slut; ett lämpligt sätt att avsluta på.

/ Petter