RECENSION  

SCHNEIDER TM
RECONFIGURES
CD - Earsugar, 2004

Schneider TM, även känd som Dirk Dresselhaus, har antagligen en del tid över. "Reconfigures" innehåller nämligen bara mixar, eller kanske snarare tolkningar, av låtar gjorda av artister som Dresselhaus gillar. På ett sätt en samlingsskiva, men så färgad av Schneider TM:s eget sound att den i princip kan ses som ett helt fristående album. Man behöver inte ens känna till originallåtarna, eftersom Dresselhaus har lyckats få ihop ett på många sätt unikt och lysande resultat.

Låtarna som Dresselhaus har valt att mixa kommer från ganska skilda håll. Bland de mer kända artisterna kan kanske Lamb, Pulseprogramming och Boss Hog nämnas. Resultaten är även de ganska skilda från varandra, men allting håller en hög nivå, både kvalitetsmässigt och som trevlig musik. Jag får bl.a. till slut erkänna att det ofta fungerar alldeles utmärkt med sång i elektronisk musik, och även att fyra-fjärdedelstakt kan vara riktigt bra emellanåt.

Vissa av spåren går så långt att de blir enormt bra. Spår fyra, "Ephe Kicks In, Feel Like Kevin", är ett bra exempel. Här har Schneider TM och Rechenzentrum samarbetat och fått ihop något som låter som Prince på sitt bästa humör. Rechenzentrum upphör aldrig att förvåna och just det här spåret når astronomiska höjder av funkighet. Även mixen av Boss Hog, gjord med ljud från Boss Hogs "Whiteout"-singel, är väldigt bra på ett lite motsägelsefullt sätt. Det rör sig om oväntat finstämd musik i en gammal hederlig elektronisk tryck/pys-skola.

På andra håll hörs akustiska gitarrer, toast, gammal syntmusik och lätt houseinfluerade tongångar. Det är helt enkelt en salig blandning av allt möjligt, men aldrig förvirrande utan bara väldigt trevligt ihopfogad musik. Skivan ges endast ut i begränsad upplaga så det är bara att hänga på låset nu när den släpps. Sammanfattningsvis kan man konstatera att "Turtle Bay Country Club" vinner tävlingen i bästa gruppnamn och att vocodern, när den används rätt, är en av mänsklighetens viktigaste uppfinningar.

/ Christoffer