RECENSION  

NORMAL MUSIC
A SHORT EXHIBITION OF NORMAL MUSIC
CD - Zeromoon, 2004

Normal Music är ett splittrat projekt. Inte musikaliskt, för på det planet är det ordning och reda, men geografiskt ser det lite mer förvirrat ut. En medlem, Thomas Ekelund (nu för tiden kanske mest känd som Dead Letters Spell Out Dead Words), håller till i Sverige. De två övriga, Jeff Surak och Raphael Irisarri, håller till i Florida respektive Maryland, USA. Det handlar alltså inte om några organiserade jam-sessions när de här figurerna skapar sin musik. Man anar snarare ett flitigt Internet-skickande av filer fram och tillbaka över Atlanten, och det verkar fungera bra.

För bara några dagar sedan avslutade Normal Music en liten USA-turné som headlinades av Andreas Tilliander. Bandets sysslor på turnén genomfördes till största delen på egen hand av Irisarri, men han ska enligt uppgift ha fått hjälp av Jeff Surak när det närmat sig Washington DC och New York.

Att det är just Tilliander som Normal Music gjort sällskap med på vägarna är inte så konstigt. Det är nämligen clicks & cuts-techno som är modellen här. I alla fall betydligt större omfattning än det äldre material av dem som jag hört. Det berlinska techno-dub-soundet från förr finns emellertid kvar i bakgrunden och vid några tillfällen gränsar musiken också till CoH:s statiska elektronik-pop. Dessutom låter bastrumma/basljud-hybriden i "Wave Passing" som om det kunde vara en sampling hämtad från Krister Linders gamla Yeti-projekts "Holtkötter"-album. Inte tråkigt alls, snarare riktigt bra.

Det är förresten inte heller speciellt tråkigt att Zeromoon, skivbolaget som ligger bakom den här releasen, nyligen släppt hela sin musikaliska historia i mp3-format. I arkiven hittar man material ända från 1983 och framåt, bland annat musik med Controlled Bleeding, John Hudak och Illusion of Safety. Raska på över till zeromoon.com och hämta lite gratismusik.

/ Petter