RECENSION  

HENRIK VENANT SHANGLE
LIVE
Smålands Nation - Lund, 04-03-24

Henrik Venant är nog den mest bortglömda av de viktigaste personerna för svensk punk och new wave. Det är nog inte många av dagens unga som vet hur stor han var runt 1980. Hans band TT Reuter beskrivs i Bonniers Rocklexikon som Sveriges svar på Joy Division, hans skivbolag Heartwork gav ut Strys band Garbochock och Freddie Wadlings Cortex, och dessutom var han studiomusiker åt bland annat Ebba Grön.

Nya projektet Henrik Venant Shangle hade i dagarna releaseparty för sin andra CD, kallad "Zinedine". Det hela gick av stapeln på Smålands Nation i Lund, där jag misstänker att Venants karriär byggdes upp för 25 ungefär år sedan. Med sig i bandet hade han både kollegor från den gamla goda tiden och några nya, yngre förmågor.

Musiken är väl fortfarande depprock, men om TT Reuter var en aning kalla och desperata så uppfattar jag Shangle som mer varma och tröstande. Det känns avslappnat och jammigt och det är tydligt att vägen ligger öppen för musikanterna att komma med sina egna improvisatoriska infall. En mycket trevlig konsert, bättre än de tidigare jag sett.

I dagens postrocksnostalgiska tider borde Venant verkligen få lite uppmärksamhet igen. Den enda frågan är egentligen om dagens ungdomar kan köpa en "gammal gubbe" med fru, barn, villa och bil?

/ Mattias