RECENSION  

MURS
MURS 3:16 - THE 9TH EDITION
CD - Definitive Jux, 2004

Vi börjar med att notera Coldplays popularitet i hiphop-kretsarna. Jay-Z uttalade sig härförledes i positiva ordalag om engelsmännen, och i den här skivans stråkballad "The Pain" konstaterar Murs att "I am more Coldplay than I am Ice-T". Hmmm.

För "Murs 3:16" har Living Legends-medlemmen tagit hjälp av producenten 9th Wonder som levererar beats till alla spår. 9th känns igen från Nas-remixerna han snickrade ihop härom året, och ett av beatsen på Jay-Z:s "Black Album". Det han fått ihop i det här fallet är garanterat det mest lättlyssnade som Definitive Jux någonsin släppt. De småplastiga men feta soul-samplingarna låter precis som det ska den här veckan (givetvis ingår uppitchade vokalsnuttar).

Rim-mässigt blir betyget givetvis högt - det är ju Murs som håller i mikrofonen. Precis som på förra årets enorma "The End of the Beginning" så är det anekdot-rap ur ett lugnt vardagligt perspektiv som gäller för vår skäggige vän. Han ägnar en stor del av plattan åt att gå igenom sina kvinnoerövringar och kvinnoproblem, men hinner även med att gnälla om idioterna som rånar hans lokala 7-Eleven samt bjuda på tips om hur man tjänar pengar. En rejäl tumme upp blir det, naturligtvis.

/ Per