RECENSION  

TAPE
OPERETTE - OPERA REMIXES
CD - Cubicfabric, 2004

Tape utgörs av bröderna Johan och Andreas Berthling samt Tomas Hallonsten, alla tre välrenommerade musiker på egen hand. Som Tape arbetar de med en blandning av akustiska, analoga och digitala instrument, och skapar något långsamt och fint som vi tidigare, märkligt nog, beskrivit som en julgran där harmonium, orgel eller gitarr är själva granen och alla andra ljud är kulor, barntillverkade tomtar och julgransglitter.

Trion släppte de under 2002 sin debutskiva "Opera" på Häpna, skivbolaget som bland annat drivs av den ene Berthling-brodern. Trots att de nu hunnit släppa ännu ett album, "Milieu" som kom förra året, så är det förstlingsverket som hamnar under skalpellen när Tokyo-labeln Cubicfabric bestämt sig för att dra ihop en remixskiva.

Det är idel kändisar som har varit framme och remixat. En del av dem har Häpna-anknytning sedan tidigare, som Oren Ambarchi som här gör en ovanligt blommig och knastrig melodi. En del av remixarna är svenskar som Hazard, som faktiskt har fått med ett technobeat (hans första?), och Andreas Tilliander under sitt alias Rechord, som hackar sönder och sträcker ut sina dubsyntar till oanade längder. Bland återstående medverkande finns en grupp japaner med tidigare relationer till Cubicfabric (som för övrigt planerar att släppa en skiva med nämnde Rechord så småningom) som Minamo, och en ganska imponerande övrigt-grupp som bland annat omfattar Pita, Stephan Mathieu, samt David Grubbs deprimerade stråkövningar.

Det här något så sällsynt som en remix-skiva som inte innehåller den där dåliga låten, eller det där oönskade stilbytet, som annars nästan alltid finns med och irriterar i dessa sammanhang. Här är det snarare frid och fröjd som råder, allt kommer överens och det finns egentligen inte en enda remixare som misslyckats i sitt arbete.

/ Petter