RECENSION  

GM GRIMM AS SUPERSTAR JET JAGUAR
DIGITAL TEARS - EMAIL FROM PURGATORY
CD - Day By Day, 2004

Det har varit ett antal hårda år för MF - numera GM - Grimm. Vid mitten av nittiotalet hade han en hygglig karriär på gång i undergroundsammanhang och var en välrespekterad freestylerappare. Det gick dock åt skogen med framtidsplanerna när han blev skjuten av okända gärningsmän. Grimm överlevde, men som rullstolsbunden för resten av livet. Efter några års försök att få ordning på saker och ting drabbades han sedan av mer problem. År 2000 dömdes han till livstids fängelse för drogrelaterade brott. Nu lyckades han mirakulöst nog klara sig ur den knipan också, straffet sänktes och Grimm var tillbaka på gatorna igen förra året.

Med de förutsättningarna lär karriären bara kunna ta två vägar. Antingen blir man pånyttfödd kristen och börjar skriva Jesus-rap, eller så blir man skitförbannad. Trevligt nog valde Grimm alternativ B. "Digtal Tears", släppt under Godzilla-aliaset Jet Jaguar, är hans första skiva sedan frigivningen och det är ingen munter historia. Beatsen ar beckmörka. Grimm bjuder på Orwellska konspirationsteorier och deprimerad gangsterrap, och den gästande spoken word-snubben Monte Smith på skjuta-poliser-politik i Dead Prez-anda. De enda gångerna det lättar lite är under de två såsiga kärleksballaderna, som man hoppar över, och de två spår där J-Zone producerar. På Zones beats tar Grimm sig an gamla goda hiphop-ämnen istället. I "Dancin'" är det vanligt hederligt skryt som gäller och i "Taken" beklagar han sig över musikindustrin. Dessa båda är också plattans bästa spår, även om de sabbar helheten lite.

Det är en klart originell platta, men problemet ar att det blir lite väl mycket att ta till sig. Man kunde gott gallrat bort ett antal av de 21 spåren. Stundtals är det strålande, men 75 minuter framrappad domedag ar helt enkelt för mycket.

/ Per