RECENSION  

TELEFON TEL AVIV
MAP OF WHAT IS EFFORTLESS
2xLP - Hefty, 2004

Telefon Tel Avivs debutalbum "Fahrenheit Fair Enough" var en sannerligen lyckad blandning av komplex elektronik och akustisk eufori. Att säga att jag väntat spänt på en uppföljare är en klar underdrift. Tyvärr måste jag meddela att Charles Cooper och Joshua Eustis denna gång inte lyckats infria mina högt ställda förväntningar.

Telefon Tel Aviv har på "Map Of What Is Effortless" samarbetat med en hel knippe musiker. Inte minst märks Lindsay Andersons och Damon Aarons vokala inslag i en majoritet av låtarna, exempelvis de poppiga "I Lied" och "My Week Beats Your Year". Den senare har en riktigt snygg brygga som lämnar över till en vocoder-röst i refrängen. Inte nog med det, killarna har dessutom gjort en Björk och anlitat en hel kammarorkester från Loyola University. Var det någon som sa pretentiöst? Tyvärr mynnar samarbetet mest ut i ett antal långrandiga, oinspirerade ambienta stycken och några tråkiga pop-ballader. Bästa låten är den avslutande "At The Edge Of The World You Will Still Float", som faktiskt är nästan identiskt med instrumentala första låten på skivan, fast här lite annan instrumentering och sång. En riktigt tät, positiv historia som utnyttjar kammarorkesterns förtjänster.

Det är egentligen svårt att hitta några fel med denna skiva. Problemet som jag ser det är att allt är alldeles för putsat och polerat. Produktionen är bländande. Stråkarna låter perfekt. Knaster och knäpp låter precis som knaster och knäpp ska. Men det finns ingen som helst känsla! Inget som rycker tag i mig och får mig att vilja lyssna mer. I slutändan låter det bara tråkigt.

/ Magnus