RECENSION  

DDAMAGE
RADIO APE
CD - Planet Mu, 2004

dDamage är en Parisisk brödraduo som jag inte hört talas om innan jag fick nyligen släppta "Radio Ape" i min hand. Det här lär dock vara den tredje plattan dom släpper.

Här är det distade beats, analoga syntar, Ohm-force, Atari Falcon(!), gitarr, bas och diverse samplingar som gäller. Låtarna spänner från fullständigt distat vansinne, till lite mer melodiösa, melankoliska stycken. Efter några genomlyssningar kan jag inte låta bli att jämföra materialet på "Radio Ape" med Kid 606s senaste alster "Kill sound before sound kills you". Båda plattorna genomsyras av en härlig "nu jävlar i min lilla låda"-attityd och hög halli-hallå-faktor, men där "Kill sound..." lutar sig mot dancehall, ragga och gammal rave, har dDamage sina fötter nedstoppade i en lervälling bestående av old-school hip-hop, Sonic Youth-dissonans och Aphex Twin när han är på sitt mesta Windowlicker-humör.

Även om jag gillar "Kill sound..." så vill jag nog påstå att "Radio Ape" är snäppet bättre; halli-hallå-partierna är lite tokigare, de skeva melodierna lite skevare. dDamage använder sig av ostämda ljud på ett sätt som verkligen tilltalar mig. Produktionen är dock lite plastig på sina ställen, men det gör inte så mycket när den kompenseras med en sund dos punkighet.

Det är också bra att albumet heter "Radio Ape" och har en tecknad apa på omslaget, och faktiskt en hel liten historia om hur skivan är producerad genom att hjärnvågor från den med elchocker torterade "apmannen" har fått styra alla syntar och datorer. Det vore kul om det kunde bidra till att återta den gamla aptrenden från senare delen av 90-talet. Apor, det vet vi ju, kan man inte få nog av.

/ Martin