RECENSION  

AUGUSTUS PABLO
KING TUBBYS MEET ROCKERS UPTOWN - DELUXE EDITION
CD - Shanachie, 2004

Att påstå att "King Tubby Meets Rockers Uptown" är det bästa stycket dub som någonsin lämnat en jamaicansk studio är väl ungefär lika radikalt som att säga att "Gudfadern" är den bästa filmen Hollywood någonsin har producerat. Inte så spännande åsikter, men trots allt så gott som sant. Kombinationen Augustus Pablo och King Tubby är i det här fallet lika svårslagen som Coppola och Marlon Brando är på vita duken.

Ursprunget till "King Tubby Meets Rockers Uptown" är Jacob Millers "Baby I Love You So", släppt någon gång under mitten av sjuttiotalet. I original en inte alls dum kärleksballad baserad på Pablos "Cassava Piece"-rytm, men som snabbt bleknar när man lägger på dubversionen på singelns baksida. Tubby har aldrig varit mer exakt bakom mixerbordet. Han pressar fram trumvirvlarna och Pablos stämningsskapande melodica-spel samtidigt som precis rätt bitar av Millers sång sparas i ekomaskinen. Bättre än så här blir det inte.

Det lättaste sättet att lägga beslag på ovan nämnda guldkorn har förstås varit genom fullängdaren "King Tubbys Meets Rockers Uptown" (man kan diskutera om det där extra-'s':et är rätt eller fel) som samlar ett gäng av Tubbys och Pablos dub-samarbeten. Men skälet till att den här gamla godingen hamnar i vår recensionsavdelning är att det nyligen släpptes i en lyx-utgåva som vi givetvis sprang till skivaffären för att lägga beslag på. Man får väl säga att skivbolaget Shanachie har lyckats sådär. CD:n har försetts med ett halvlyxigt pappersomslag och i bookleten hittas en halvbra text om skivan samt ett trevligt foto på Pablo vid pianot. Den grafiska designen lämnar en del att önska, det är knappast Blood & Fire-klass som hålls.

Till Shanachies fördel ska man väl säga att de lyckats få ordningen på låtarna rätt den här gången, till skillnad från min gamla version av albumet, och så har de tryckt in fyra extraspår som är riktigt trevliga. "Black Gunn" är på samma rytm som öppningsspåret "Keep On Dubbing", men Pablo har gått loss mer med melodican. Detsamma gäller i "1 Ruthland Close", som är en alternativ-version av "555 Dub Street". "Silent Satta" är en variant av Abyssinians gamla "Satta Massagana" med allting kört genom någon skum effektbox. Även "King Tubby Meets Rockers Uptown" / "Cassava Piece" har belönats med en ny, nedstrippad tagning - "1-2-3 Version" . Inte mycket återstår av klassikern utom trummor och bas men det är givetvis riktigt bra ändå.

/ Per