RECENSION  

DIVERSE ARTISTER
ZENTERTAINMENT 2004
CD - Ninja Tune, 2004

Ninja Tune har fullt upp med att släppa samlingsplattor för tillfället. På gång är en regelrätt "greatest hits"-CD, en platta med de bästa remixarna som gjorts av bolagets material och en DVD som samlar deras mest lyckade videor. Samtidigt släpper man den här lågbudget-samplern där idén istället är att visa upp några av bolaget färskaste namn. Som vanligt är det främst olika former av instrumentala jazz-baserade beats som gäller, samtidigt som sidobolaget Big Dada visar upp artister som ligger mer i avdelningarna experimentell hiphop och reggae.

Bland höjdpunkterna är utan tvekan polska cut & paste-duon Skalpel som har pysslat ihop två och en halv minut breakbeats baserade på 50-talsjazz. Kanske det bästa som lämnat östblocket sedan DJ Vadim. Även gamle favoriten Luke Vibert är i storform. Här levererar han, som Wagon Christ, ett nummer som närmast får beskrivas som rejält svängig disco - om än byggt av library music-samplingar. Hextatics "Chase Me" är biljaktsfunk som egentligen är riktigt tveksam på ett gammalt Propellerheads-sätt, men eftersom den är trevlig att lyssna på när man kör hem från jobbet får även den godkänt betyg. Några sura spår finns klart med också. Både Loka och Blockhead segar ner sig lite för djupt i den dryga jazzen för att man ska orkar lyssna.

Roligare är då Big Dada-materialet där vi märker Roots Manuvas producent Wayne Bennett, under sitt Lotek Hifi-alias. Hans "Ram Dancehall" är ett riktigt monster med fet bas och tre rossliga toastare. En brittisk reggae-hybrid när det är som trevligast och undertecknad ser självfallet fram mot mannens kommande fullängdare. Detsamma gäller för rapparen Infinite Livez, som vi minns från den My Little Pony-förförande sjuan "Pononee Girl". Här är levererar han god underhållning i "Worchestershire Sauce".

Som vanligt är Ninja Tune inte världens tuffaste skivbolag, men det går inte att förneka att de sköter sig ganska bra.

/ Per