RECENSION  

KRAFTWERK
LIVE
Cirkus - Stockholm, 04-02-10

Ni har naturligtvis redan läst kvällstidningarnas rapporter från Kraftwerks konserter i Stockholm, där en rad rockjournalister berömmer allt från robotar till klädval, och där ingen rockjournalist egentligen lyckats begripa de nya låtarna. Vi håller trots allt med om mycket. Konserten var briljant, en stilig blandning av gammalt och nytt och med alldeles utmärkt ljud. De nya låtarna föll snyggt in bredvid de äldre, och "Tour de France" spelades till och med i både gammal och ny version, vilket kanske tyder på att inte ens Kraftwerk själva tycker att det är två versioner av samma låt. Dessutom imponerade bakgrundsgrafiken. De tre videoprojektorerna som tillsammans färgade allt tillgängligt utrymme bakom de fyra männen på scenen var perfekt samstämda. Bilderna till de äldre låtarna, som "Man Machine" och "Pocket Calculator" känner man igen från bandets hemsida, musikvideor, skivomslag och tidigare konserter. Nya låtar har naturligtvis nya filmer, men allt passar ihop och allt är fint. Fast mycket av detta vet ni som sagt redan, och därför hänger vi upp oss på detaljer istället.

En detalj vi skrivit om förut, men som förtjänar en djupare analys: Vad är det egentligen som pågår med Ralf Hütter och hans högerhand? Så fort mannen ska till att sjunga far nämligen handen, synbarligen omedvetet, upp till munnen och formar en liten strut. Ibland ser det ut som att Hütter hinner märka att handen är på väg upp, och då stoppar han den halvvägs upp mot hakan, där den stannar i en inte helt färdigutvecklad strutform. Litar han inte på högtalarsystemet? Vill han att att publiken enkelt ska kunna se skillnad på när han sjunger och när han inte sjunger? Eller är det helt enkelt en inbyggd, nervös, Dr Strangelove-aktig reflex, som han behöver hjälp med att träna bort?

Och vad är det som pågår med Ralf Hütter och hans orgelljud? Oavsett vilken låt som spelas så behåller Ralf sitt orgelljud. I vissa låtar passar det väl in rätt bra, men de nyare kompositionernas ljudbild, och framför allt den kristallklara elektroniken från vissa äldre låtar, passar inte alls ihop med den digitala kyrkorgeln.

Och vad är det egentligen som pågår med Florian Schneider, den andre originalmedlemmen, och hans allt mer besynnerliga sätt att lämna scenen? När vi såg Kraftwerk i Paris för knappt ett och ett halvt år sedan vek han ihop sig till ett hälsande "K" under sin sorti. I Stockholm i tisdags lämnade han oss med ett par märkliga Farbror Frej-skutt med höga knän. En oväntad kontrast till det annars så bistra och skalliga utseendet.

Ytterligare en sak att fundera över är de klädbyten som skedde innan både första och andra extranumret. I det första byttes farbrödernas slipsar ut mot blinkande diton, med vandrande, röda lysdioder liknande de som bandet bär i videon till "The Robots". I andra pausen byttes hela utstyrseln ut, från röda skjortor och svarta kostymer till de heltäckande cyber-dräkterna med självlysande rutnät som först såg dagens ljus i slutet av 90-talet. Frågan är om Kraftwerk visar prov på lite självironi genom att visa upp några av sina fantasifullare kostymer från åren som gått, eller om det helt enkelt handlar om att mjölka ut det mesta ur de gamla fina koncepten. Det är i alla fall ganska trevligt på ett sätt, trots att man kanske kan hävda att klädbyten borde reserveras för Kylie och Lill-Babs, eftersom det nästan är som att få se flera upplagor av bandet på samma kväll.

Nåja, nog med frågetecken. Kraftwerk är toppen. Konserten i Stockholm var en höjdare från början till slut, och de nyare låtarna gör faktiskt inte bort sig bredvid de gamla klassikerna. Däremot skulle nog hela konsertbranchen må bra av att införa en max-ålder på 25 år för dem som ska tillåtas vara längst fram på konserter med ståplats. På så sätt blir det kanske åtminstone lite rörelse i publikhavet (och vi gamlingar får dessutom vara i fred längst bak).

/ Petter


Låtlista:
Intro (med klassisk vodocer-röst)
Man Machine
Expo 2000 (Variant av UR-remixen)
Tour de France (2003-versionen)
Vitamin
Tour de France (1983-versionen)
Autobahn
The Model
Neon Lights
Vocoder-rösten föreläser om Sellafield 2
Radio-Activity
Trans-Europe Express

Paus - följt av entre med blinkande slipsar
Numbers/Computer World
It's More Fun to Compute/Homecomputer
Pocket Calculator

Paus
The Robots (med robotar på scenen)

Paus - följt av entre med rutiga overaller
Elektro Kardiogramm
Aéro Dynamik
Musique Non Stop