RECENSION  

ANDREY KIRITCHENKO
BEES & HONEY
CD - Zeromoon, 2003

Vid en första anblick verkar skivan vara något helt annat än vad den är. Ett gyllengult omslag med bikakemönster, och även en titel med samma tema, leder kanske inte in tankarna på ett elektroniskt musikspår. Skivan visar sig dock innehålla finfina drones och allehanda elektroniska experiment.

Andrey Kiritchenko är en ukrainare som pysslar med det mesta inom det elektroniska musikområdet. Han driver sedan år 2001 bolaget Nexsound Records som fokuserar på experimentell musik ifrån just Ukraina. Hur stort detta område egentligen är ska inte jag svara på men tydligen tillräckligt för att bolaget ska finnas. Kiritchenko har även släppt sexton egna album under ungefär lika många pseudonymer på ett flertal bolag, så det är definitivt en person att räkna med i sammanhanget.

"Bees & Honey" består av fem spår gjorda av Kiritchenko själv, och sedan tio mixar på dessa spår. Här har diverse kända och okända förmågor bidragit och man lägger kanske särskilt märke till Scanner och Kim Cascone. Låttitlarna går delvis i samma linje som bitemat i övrigt och det har kanske ett samband med låtarnas surrande/mullrande struktur, vad vet jag? Det hela låter hursomhelst alldeles utmärkt med en övertygande och någorlunda massiv ljudmängd spetsad med vasst knaster och smått skärande, oroväckande inslag. De olika spåren tar god tid på sig. Inga överraskningar utan bara långsamma ljudmassor som sakta växer fram. Definitivt ingen partyskiva men det var säkerligen inte meningen heller.

Mixarna håller en aningen ojämn kvalitet. Graden av idéer hos de olika bidragen är kanske inte den högsta, utan det är snarare så att flera av mixarna kunde ha varit gjorda av samma person eller grupp. Flera av mixarna kan dock ses som en fortsättning på originalen då de spelar i samma liga rent ljudmässigt. En absolut höjdare är dock 833-45:s suveräna "Cryptic Invic" som på ett mycket skevt, minimalt och knastrigt sätt är svängig så det räcker.

Omslaget förtjänar att nämnas också. Svenskanknutet från Nullvoid ramar det in musiken alldeles utmärkt trots att man innan man hört skivan inte riktigt vet vad det handlar om. Bra spår från Kiritchenko själv tillsammans med ett stort antal mixar gör att det egentligen inte finns något att tveka på om man gillar den här sortens musik.

/ Christoffer