RECENSION  

KAPITAL BAND 1
2CD
CD - Mosz, 2004

Kapital Band 1 är ett relativt nystartat projekt som i dagarna har släppt sin debutskiva. Den är lite kul. Ett exempel på det är att skivans första spår refererar till sig själv i titeln, då den heter "Is this the first track of this album?". Spår 2 heter "Yes". Lite kul. Ett annat exempel på skoj är att skivan är ett dubbelalbum, som titeln antyder, men att skiva 2 är en tom CD-R-skiva som man kan göra vad man vill med. Lite kul.

Humor i musiksammanhang är vanskligt; det är lätt hänt att tjuriga recencenter inte alls befinner sig på samma våglängd och uppfattar det "roliga" som fjantigt. Så är faktiskt inte alls fallet denna gång. Jag tycker att Kapital Band 1 balanserar sina lustigheter på ett väldigt smakfullt vis. Precis lagom mycket glimten i ögat. (Det är förresten också roligt att skivan klockar in på exakt 40:00.)

Men nu har vi ännu inte berört det väsentliga med albumet: musiken. Det här är nämligen en fantastisk bunt kompositioner. Genomgående ligger Martin Brandlmayrs (även medlem i Radian) aukustiska och mycket vackra trumspel någonstans i mitten av ljudbilden och runt detta surrar diverse elektroniska ljud framförda av Kaptital Band 1:s andre medlem, Nicholas Bussmann. Det där kanske lät som en något klyschig beskrivning av en experimentell elektronikskiva från den här sidan år 2000, men klyschor håller man sig verkligen långt borta ifrån. Soundet doftar uppfriskande punkigt, och får en att associera till ett Mouse on Mars med trasiga instrument eller kanske Jan Jelinek på en snefylla.

Det är en väldig spännvidd vad det gäller dynamiken i låtarna också. Emellanåt är det ett jäkla halli-hallå, men lika ofta är ljudet så sprött att det går att somna till. Och hela tiden är det bra. Jättebra.

/ Martin