RECENSION  

DEAD LETTERS SPELL OUT DEAD WORDS
11 INSTANCES OF DEAD LETTERS AND WORDS
CD - Ideal, 2004

Så har den då släppts, Dead Letters Spell Out Dead Words egentliga albumdebut. De av oss som intresserat har följt mannen bakom namnet, göteborgaren Thomas Ekelund, över mp3:or, CD-släpp och samlingsskivor i några år konstaterar snabbt att han överträffat sig själv. På "11 Instances of Dead Letters and Words" ryms allt vi förknippar med Dead Letters: mörker, monotoni och kyla, men också en hel del nya och öppnare inslag.

Inledande "Tell Laura I Love her" kunde även avnjutas på samlingen "Ideal Electronics" förra året. Låten baseras på ett orgelljud av en typ som vi känner igen från tidigare Dead Letters-relaterade musikstycken, som Winquist/Lindgrens c:a 1,5 år gamla MD-release "Sometimes in the same night that's everywhere the same right now and forevermore" (en väldigt lång titel), ett projekt som Thomas Ekelund delar med Jonas Lindgren.

"Realign, Then Fall", som är en av skivans bästa låtar, är om jag hör rätt baserad på en väldigt dyster elbas som oförtrutet spelar samma slinga om och om igen under ett lager av suddiga störningar, tills den i princip upplösts och blivit en del av suddet. Högtalarsurr och bakgrundsbrus gör att "Motions of Inanimate Objects" låter som om den är är inspelat i en replokal, trots att det garanterat är i en liten lägenhet. Det här är ambient drone-musik skapat av smådelar och skrapljud, avslappning för sakletare, eller kanske Akira Rabelais som pillar sönder både en gammal Labradford-LP och David Grubbs piano.

De rytmiska elementen som gör sig påminda mellan varven är en nyhet i Dead Letters musikaliska värld. Mekaniska rytmer, konstruerade av diverse-samplingar, har loopats till att forma matematiskt exakta uppställningar. Ibland är det så sparsamt att man knappt märker att man lyssnar på dem, ibland försvinner rytmerna precis när man börjar ana att de finns. Briljant. Det här är förmodligen en skiva vi får ta fram när det är dags att sammanfatta 2004.

/ Petter