RECENSION  

HENRIK RYLANDER
FORMATION
CD - Firework Edition, 2003

För några månader sedan, under GAS-festivalen, skulle Pan Sonic spelat på Nefertiti i Göteborg. Men eftersom de tidigare samma dag ringt och sagt "We're not coming!" på arrangörens telefonsvarare snabb-inkallades Andreas Tilliander istället, direkt från tåget på väg till Skåne, för att spela och blidka de upprörda massorna. Kvar från originalprogrammet fanns däremot fortfarande Henrik Rylander, f.d. trummis i Union Carbide Productions, numera feedbackexpert, och väl kvalificerad att själv sköta om de mekaniska, karga rytmerna. Det gjorde han också med den äran.

Någon vecka tidigare tog jag också en sväng förbi Galleri 54, där samme Rylander ställt ut ett par trevliga feedbackkonstruktioner, sammansatta av mikrofoner tv-apparater, mixrar och högtalare som stod för sig själva och surrade och/eller vibrerade. Nyhetsuppläsare projicerades och kantrade, radions P1 förvreds till en surrande loop och stämningen var på topp.

Feedback är också det genomgående temat på "Formation", Henrik Rylanders första skiva i eget namn. Genom nio odöpta spår sprakar slumpen, Rylander och de sinnrika maskinerna fram statiska rytmer. "Formation" står precis på gränsen till sitt eget nervsammanbrott och balanserar, men lyckas ändå spela på de hysteriskt spända nervsträngarna i knappt 50 minuter. Det räcker precis för att sätta ihop en alldeles utmärkt skiva.

/ Petter