RECENSION  

ANANDA SHANKAR
A MUSICAL DISCOVERY OF INDIA / MISSING YOU
LP - Shiva Sounds, 2003

Återutgivningar av två mini-LP som hör till de mindre klassiska skivorna av Ananda Shankar. Det vill säga, materialet här är inte så funkigt och samplingsvänligt som de klassiska låtarna "Dancing Drums", "Streets of Calcutta" och hans version av "Jumping Jack Flash", utan lite mer av traditionell indisk musik. Men det är inte heller dåligt eftersom han fortfarande rör sig tillräckligt långt från tjatiga sitar-ragor för att man ska orka lyssna på det.

Vi börjar med "A Musical Discovery of India", en skiva som på 70-talet gavs ut i samarbete med det indiska turistrådet för distribution i väst i syfte att locka besökare till landet. En utmärkt idé - vem skulle kunna vara en bättre marknadsförare av Indien än Ananda som baserat hela sin musikaliska karriär på att bygga en musikalisk brygga mellan öst och väst? Skivan pryds av diverse foton som skulle kunna vara hämtade ur en resebroschyr och en säljande text.

Musiken är ganska typisk Ananda Shankar, om än lite mer försiktig och lågmäld. Det är vackert orkestrerat med framförallt stråkarrangemang, flöjtar, elbas och rikligt med indiska slagverk. En del sitar, gitarr och xylofon dyker också upp på vissa spår. Faktum är att en del partier svänger riktigt bra, men som helhet tror jag inte det funkar jättebra på ett dansgolv. Det är ändå riktigt bra om man istället ser det som någon slags exotica.

Om vi då går över till "Missing You", som tillägnas minnet av hans far Uday Shankar som var bror till den mer kände Ravi Shankar, så är det i princip mer av exakt samma sak men ännu mer lågmält och därmed också ännu mer likt exotica. Denna skiva rekommenderas alltså om du vill ha lugn, vemod och drömsk musik medan "A Musical Discovery of India" rekommenderas om du vill ha något med mer tempo och rytmer. Men om du vill ha alla coola breakbeats som mängder av artister har samplat så ska du strunta i dom här skivorna helt och hållet och istället satsa på att hitta "Ananda Shankar and his Music".

/ Mattias S