RECENSION  

KID606
KILL SOUND BEFORE SOUND KILLS YOU
CD - Ipecac, 2003

Det är inte utan att man känner att Kid606 kanske släpper ur sig lite för mycket material och att hela den här genren han råkat hamna i täten för, där laptop-dårar plockar sönder hitlåtar och mixar ihop Ol' Dirty Bastard med banjomusik, är lite tröttsam. Men med Tigerbeat6 nyfunna intresse för ragga-jungle i färskt minne gör man ändå rätt i att ta sig en titt på mannens senaste släpp, speciellt när det har en såpass Jamaica-klingande titel som "Kill Sound Before Sound Kills You".

Iallafall två spår är också mycket riktigt solklara jungle-dängor av den gamla skolan, fast såklart med en Kid606:sk lite-för-mycket-tid-bakom-laptopen-twist. "Who Wah Kill Sound?" stormar fram som en hysterisk blandning av alla de gamla fina kliché-breakbeatsen i bra fart. Ovanpå glider diverse reggae-samplingar in och ut lika snabbt – från Cutty Ranks och Bounty Killer samplade från någon gammal Bass Odyssey-tape, via lite Sleng Teng till enstaka dub-trumpeter. Jungle-hit nummer två är "Buckle Up" där alla laptop-nördars bäste toastande vän Wayne Lonesome hjälper till med lite rossligt chattande och det är utan tvekan också en vinnande kombination. Värd att nämna är också "Woofer Wrecker" som ligger mer i rave-genren, som gammal god Prodigy eller något.

I allmänhet är materialet en aning mer rättframt än man brukar vara van vid när det gäller Kidden. Visserligen späds det mer lättlyssnade ut med rimliga doser gabber och glitch, men det går inte att förneka att singeln "The Illness" med sina elektrotrummor nästan har lite crossover-potential, speciellt tillsammans med den finfina videon som också finns inbakad på CD:n.

/ Per