RECENSION  

DIVERSE ARTISTER
WARRIOR CHARGE RIDDIM
10" - Cousins records, 2003

Jo jo, här har man hottat upp och tightat till med en enorm känsla och finess. Det är Aswads benhårda dubstycke "Warrior Charge" som ligger till grund för projektet och det är Englands egen King Tubby, Gussie P, som ligger bakom. Lite i dyraste laget är det kanske med 90 spänn för en tiotummare, men efter en genomlyssning tycker jag ändå att det är väl investerade pengar. Aswad själva spelade som ni kanske vet aldrig in nån version med text, om man bortser från soundclashscenen i filmen "Babylon" där ett tränat öra kan höra Aswads ledsångare Brinsley Forde tjattra över just den här versionen, innan Jah Shaka sopar banan med honom.

Först ut har vi Chuck Fender. Han var från början en heltöntig Bounty Killer-kopia, fast utan direkt talang, så hans namn kan verka avskäckande. Men hav förtröstan - han har tagit sig i kragen och hittat en helt egen stil som ligger mer åt Junior Kelly-hållet fast med en grövre dialekt, lite a'la Buju. I "Locks a Flow" får han verkligen till det och den heltajta och samtidigt tidlösa produktionen gör att man egentligen aldrig tröttnar utan lätt kan höra samma låt fem-sex gånger i streck. Detta bådar också gott för det skivbolag som Fender har startat, Fifth Element, på vilket bland andra den helgjutne roots-sångaren Richie Spice lär ligga i startgroparna.

Som nummer två har vi Luciano, Budbäraren, som i vissa cirklar numera skämtsamt går under namnet brevbäraren efter en lagom fisjummen konsert på Stratford Rex i höstas. Inte helt otippat handlar det om de högre makterna här och titeln "God is Greater than Man" lämnar ju inte så mycket till fantasin. Ett obehagligt pratparti inleder den här versionen och insatsen i sin helhet känns lite skakig, men han har ju trots allt en hög lägstanivå som det brukar heta, så godkänt får han ändå.

Till sist bjuder Everton Blender på samhällskritik i "Babylon Get a Blow". Det kan väl vara på sin plats så som världen ser ut. Dock är det gnäll av standardsnitt med klichéer och klyschor i drivor, något som aldrig känns fräscht och nyskapande oavsett hur sanna klyschorna råkar vara.

Utöver detta finns det hela fem dubvarianter som alla är olika och alla är mixade av en för mig okänd förmåga med namnet Soso Calvin. Det här är ett lysande initiativ och jag tror faktiskt att det i och med det här projektet kan komma en tid då reggae ifrån England återigen är minst lika driven och slagkraftig som den från Jamaica.

/ Captain Morgan