RECENSION  

SORA
RE.SORT
CD - Plop, 2003

"re.sort" är japanen Takeshi Kurosawas debutskiva. Han har tidigare dykt upp på en del samlingar och började göra musik för sisådär tio år sedan. Enligt pressinfon influerades han då av "den intelligenta technoscenen med Warp i spetsen". Lyckligtvis kan man konstatera att Kurosawa har lämnat just den genren bakom sig och faktiskt hittat en mer eller mindre egen linje i den elektroniska musikvärlden.

Visserligen har musiken influenser från allehanda välkända håll. Här finns samplingspyssel och repeterande, hackande ljud, precis som hos flera andra artister i genren. Ostrukturerat kanske, men det är snarare så att det är ostrukturerade element placerade i i övrigt strukturerad musik. Det är dock inte det som är det mest intressanta med Takeshi Kurosawas skiva. Jag misstänker att han har en hel del jazz hemma i skivhyllan, och det är fragment av detta som faktiskt gör skivan fullständigt genial.

Kurosawa har samplat ståbasar, vibrafoner och blåsinstrument och väver ihop detta med krånglig elektronik till ett fantastiskt trevligt resultat. Alltihop är oerhört välgjort och jazzdetaljerna är fint sammanvävda med små elektroniska melodier, sönderpulade sångsamplingar och en stor känsla för harmonier. Imponerande är även Kurosawas förmåga att få samplade loopar från allehanda källor (skulle jag tro) att fungera så bra tillsammans som de gör, utan att det påminner om utgångsmaterialet alltför mycket.

Allting faller på plats extra bra i spår nummer åtta, "etude:diagonal", där en lyckligt ovetande sångerska får repetera sin insats otroligt många gånger samtidigt som mer och mer av ovan nämnda detaljer läggs till i bakgrunden. Resultatet blir faktiskt ett av den senaste tidens trevligaste bidrag till harmonisk-elektronik-genren. Det är lika bra att skriva upp skivan på 2004-årsbästalistan redan nu. Tack för det, alla japaner på Plop! Vill man provlyssna lite innan man köper skivan är ett besök på Soras hemsida ingen dum idé, även om man inte begriper vad som står att läsa där. Hursomhelst är adressen homepage.mac.com/s_ra.

/ Christoffer