RECENSION  

MR LEN
CLASS X - A TRIBUTE TO COMPANY FLOW
CD - Smacks Records, 2003

Mr Len passar på att hylla sig själv och sina före detta bandkollegor (antagligen ordnas samtidigt lite klirr i kassan till det egna skivbolaget Smacks Records) med en sammanställning av personliga favoriter ur Company Flow-katalogen. På plattan samsas gamla godingar med tidigare osläppt material och saker som endast kunnat hittas på diverse tolvor och samlingsplattor. Lite smörgåsbord för hiphop-trainspottern, alltså. Speciellt det faktum att man får händerna på gruppens första släpp någonsin, "Juvenile Techniques", där El-P:s rap intressant nog låter väldigt konventionell om man jämför med vad han pysslar med idag.

Bland de tidigare osläppta spåren hittas en utmärkt remix av"End 2 End Burners" där Len lever ut sina Bomb Squad-fantasier bakom mixerbordet med hård trummaskin, funkloopar och nästan lite hårdrock i bakgrunden. För första gången dyker också den ökända "Linda Tripp" upp på skiva - svaret på Soles disslåt "Dear El-Pee". Ni som hört den tidigare vet att det är en enorm sågning. Bara en sådan sak som att de klipper in en inspelning av Sole i låten där han förklarar hur mycket han gillar Company Flow. Textraden "I feel like Selina, the president of my own fan club is trying to kill me" är dessutom enormt bra.

Grädden på moset är ett antal av gruppens mest klassiska alster - som "Krazy Kings", "8 Steps To Perfection" och "Fire In Which You Burn". Inte så hemskt nödvändigt att ha på skiva igen kanske, men det är alltid trevligt att bli påmind om att underground-hiphop faktiskt aldrig blir så mycket bättre än Company Flow.

/ Per