RECENSION  

STAFFAN WESSMAN
CIRKULATION
CDR - Utantitel, 2003

Det är rätt intressant att konstatera hur det fungerar i Sverige, genom de musikaliska cyklerna. I det här landet gick man nämligen som musikintresserad omkring i nästan fullständig torka under den första delen av 90-talet, vad gällde nya inhemska produkter värda något större intresse. Sen hände det något, som det brukar göra i Sverige. Electronica-snubbarna poppade upp som svampar ur jorden, med idéer lånade från föregångarna i England. Warp-influenser stod ett tag som spön i backen mellan alla Hab, Tupilaq, Plod och Bauri-figurer.

Men nu har det gått ett tag till, den melodiska moll-electronican lever egentligen bara vidare i Tyskland med omnejd (samt till en viss del i USA och Japan, så brukar det ju också vara) och det är istället knaster, glitch, och trasig ambient som dominerat marknaden ett par år. Och helt plötsligt står de där igen och har tagit till sig, de unga svenskarna. Den här gången har förmodligen Christian Fennesz, Raster-Noton och Taylor Deupree inspirerat på samma sätt som tidigare Autechre och Plaid gjorde, och de aktuella svenskarna har numera namn som Tsukimono, ModernArt och Staffan Wessman.

Den sistnämnde släppte för några veckor sedan, på egen hand som man uppenbarligen ska göra nu för tiden, ep:n "Cirkulation". En skiva som till på köpet är en riktigt trevlig bekantskap. Med mjuka men glitchiga bakgrunder för den tankarna till artister som Keith Fullerton Whitman, Sebastién Rioux eller Désormais, samt naturligtvis Fennesz och en del andra laptop-med-gitarr-människor. Staffan Wessmans förmodade omsorg och sinne för detaljer gör ändå "Cirkulation" till något med ett eget värde. Gå gärna vidare till skivbolaget Utantitel och provlyssna, det är värt besväret.

/ Petter