RECENSION  

AUTECHRE & THE HAFLER TRIO
AE3O & H3AE
2CD - Phonometrography, 2003

Det är är otroligt stiligt gjort, på flera sätt. Bakom band och sigill, i en liten finurlig ask gjord av en besynnerlig och säkert ovanligt dyr papperstyp hittar vi ett tredelat fordral dekorerat med en svårläst text. Viker man upp det tredelade fordralet finner man i mitten en uppsättning om c:a tio röntgenbilder på genomskinlig pappersfilm, och på varje sida om bilderna sitter en stilig cd-skiva av av femtumstyp instoppad. Typisk Hafler Trio-omsorg gäller alltså. Skivorna är dessutom tillverkade efter samma princip som Raster-Notons "20' to 2000"-serie för några år sedan. Aluminiumcirkeln som är innesluten cd-skivans plast är bara så stor som en 3"-cd, och den yttersta biten längs skivans kant lämnas alltså genomskinlig. Riktigt stiligt.

Hur som helst, man kan anta att Autechre och Hafler Trio har gjort ett typiskt klassiskt ljudbyte med varandra på "æ3o & h3æ". Alltså har Autechre behandlat Hafler Trios råmaterial och The Hafler Trio har hanterat Autechres material på den andra, och så har filerna skickats fram och tillbaks dem emellan ett antal gånger.

På båda skivorna är det mörka drones som spelar huvudrollen, och de är faktiskt ganska lika varandra. Det finns inget här som låter som en typisk Autechre-release. Möjligtvis kan man påminnas lite om deras gamla Tortoise-remixer som släpptes av Thril Jockey, där granulationen förvandlade originalljuden från "Ten-Day Interval" till mörka drones och plötsliga hackanden i versioner som döptes till "Adverse Camber" och "To Day Retreival". Båda skivorna i det här paketet består av ett c:a 15 minuter långt stycke spännande mörker som långsamt förändras. Ibland, kanske speciellt på den skiva där man kan anta att Autechre haft sista ordet, blir man överraskad och ibland, kanske framför allt på den skiva där man kan anta att Hafler Trio haft sista ordet, gräver musiken sig väldigt djupt ner i jorden. Och sen tar två gånger femton minuter slut alldeles för fort.

På tal om Hafler Trio förresten, Andrew McCenzie själv, som är den ende medlemmen i trion numera (det har nog egentligen aldrig riktigt varit en trio), bor sedan många år på Island. Sedan ett tag tillbaka lider han av Hepatit B, saknar jobb och sjukförsäkring och därför i längden också ekonomiska möljligheter att behandla sin sjukdom. Vi kan ju ta den här möjligheten att hänvisa till Hafler Trios webbsida, där Andrew McCenzies situation och hjälpbehov förklaras. Och köp lite skivor, så grabben får pengar.

/ Petter