RECENSION  

KEITH PAPWORTH
HARD HITTER
LP - White label, 2003

Ett av de coolaste spåren på "Bite Hard: The Music De Wolfe Studio Sampler 1972-80" var Keith Papworths "Hard Hitter". Nu har det kommit en återutgivning (troligen en bootleg) av hela library-plattan som låten ursprungligen gavs ut på någon gång på 70-talet. Med tanke på det man hört tidigare av Papworth på en mängd olika library-samlingar och med tanke på De Wolfes allmänt höga kvalitet i sammanhanget är det ett givet köp. Frågan är bara om den lever upp till förväntningarna.

Hela plattans tema är slagverk. Det fokuseras stenhårt på funkiga breakbeat-trummor, sådana som är perfekta för sampling, och kryddas med diverse congas, enorma pukor med mera. Övriga instrument är främst bas, gitarr, blås och flöjt, men även dessa används främst som rytminstrument och på ett smakfullt sparsmakat sätt. Ofta spelas det på de lägre oktaverna vilket ger plattan ett hårdkokt och tufft sound. Några exempel på låt-titlar som säger vad det handlar om är "Speed trap", "Race with time", "Decisive Action" och "Challenger".

Alla låtar går i samma stil som "Hard Hitter", men alla är inte lika bra. Faktum är att ingen annan låt på plattan är lika bra, men det var inte heller väntat, så bra som den låten är. Standarden är ändå hög, det finns några spår som kommer riktigt nära och inga som faller platt. Synd bara att skivan levereras med endast ett helt vitt omslag och en klisterlapp som visar låttitlarna.

/ Mattias S