RECENSION  

GHISLAIN POIRIER
BEATS AS POLITICS
CD - Chocolate Industries, 2003

"I see an opportunity to correct the mistakes of the past. Right now the dam is open for new ideas." Så säger en samplad röst i början på den här skivan, och det är nog sant på ett sätt. För dem som känner till Poirier sedan tidigare, från albumen "Il n'y a pas de sud" som släpptes av 12k eller "Sous Le Manguier" som Intr_version släppte förra året, är förmodligen musiken på dessa nya skivor ganska överraskande. Ghislain Poirier har gjort en helomvändning, sagt tack och adjö till det glitchiga, dubbiga techno-området från sina tidigare skivor och istället börjat syssla med rätt knepig hiphop, mitt mellan DJ Vadims karga skivor från mitten av 90-talet, Push Button Objects senare släpp och kanske lite The Prunes.

Även som hiphop-producent gör Ghislain Poirier faktiskt riktigt bra ifrån sig mellan varven. Stora delar av skivan är instrumental, och ljuden Poirier har valt att använda är torra, nästan helt utan värme. Vid något enstaka tillfälle låter det visserligen nästan som om idéerna bara räckte till beats, och man kunde lika gärna varit utan vissa melodislingor som bara används för att hålla ihop trumslagen.

Men det där spelar absolut ingen roll när rapparna kliver fram, för då tar det sig nämligen ordentligt. Diverse, som vi bland annat kan känna igen från Prefuse 73:s "One Word Extinguisher" tidigare i år, medverkar på "Gray Space" och Séba rappar på franska i "De l'art de la fellation" och "Carqouis". De tre vokala låtarna är alldeles utmärkta. Bäst är nog den sistnämnda, som med sina inslag av dancehall som komplement till Sébas hårda, obegripliga rap har en viss hitpotential i de äventyrligare hiphop-kretsarna. Och tydligen också på artistens svältfödda hemmaplan. Just nu ligger "Beats As Politics" på en förvånande sjätteplats på den kanadensiska hiphop-listan.

/ Petter