RECENSION  

R.A.W
ANOTHER SOUND KILLIN'
CD - R.A.W, 2003

Ibland är det lika bra att spontanköpa en skiva man aldrig hört talas om bara omslaget är snyggt. På det här konvolutet ser man en tecknad jättestridsvagn, titeln "Another Sound Killin'" och artisten som presenteras som "R.A.W - the international soundboy killer". Kollar man baksidan hittar man frasen "Warning! Your sound is locked in target" och en låtlista där fem av tjugo spår betecknas "Japanese dancehall" och inget annat. Det är naturligtvis alltihop tillräckligt övertygande för att man ska bli tvungen att göra slag i saken.

Som tur var är skivan så gott som lika bra som omslaget. Lite snabba efterforskningar avslöjar av R.A.W är en jungle-kille från Los Angeles, tydligen en av de mest respekterade på scenen där. Fast på den här mixplattan hittar man inga rappa breakbeats, istället går han åt det senaste årets mest hårdkokta dancehall med klart originell stil.

Det hela börjar med lite hiphop-smak. Bounty Killer och Swizz Beats-duetten läggs över Cocoa Brovaz gamla Super Mario Bros-beat med fantastiskt bra resultat. Därefter hinner R.A.W-mannen med Nas "Made You Look" över Bookshelf-rytmen och en remix på Bujus "Boom Bye Bye". Även Lumidees förbannade "Uh Oooh" pressas in, men här i remix-form där den rosslige Alley Cat hjälper till och plötsligt blir det inte så dumt ändå.

Mixens höjdpunkt är förstås tiominuterspartiet med rappt jugglade japaner, allihop på Bad Company-riddim. Varken låttitlar eller namn på artisterna finns att tillgå, men man får ändå säga att det är riktigt bra. Japanska visar sig vara ett utmärkt dancehall-språk och de här killarna har en stil som får damp-barn som Elephantman och Sizzla att låta lugna och städade. Vad texterna handlar om är förstås också omöjligt att säga, men gissningsvis är det samma ämnen som de jamaicanska förebilderna brukar ta upp (man hinner uppfatta fraser som "sexy ladies" och "no badder than we" om man koncentrerar sig).

Resten av plattan är välmixad, hyggligt färsk dancehall. Star Wars-riddim är alltid kul och dessutom läggs Capletons "Seek Knowledge"-accapella över en version av James Bond-temat, även det en oväntat bra kombination. Tummen upp för R.A.W.

/ Per