RECENSION  

RHYTHM & SOUND
W/ THE ARTISTS / THE VERSIONS
CD - Burial Mix / Asphodel, 2003

Att experimentera med dub-konceptet och försöka kombinera detaljer från reggae-världen med Detroit-techno är det väl både en och två laptop-män som pysslar med nu för tiden. Men faktum är att ingen lyckats lika bra med det eller kunnat hålla samma jämnhöga nivå som Rhythm & Sound. För ett tag sedan släpptes de här två CD-skivorna som samlar berlinarnas tiotums-singlar som tidigare kommit ut på Burial Mix, en med A-sidorna med vokalister och en med de instrumentala B-sidorna.

På Burial Mix ligger Rhythm & Sound närmare traditionell reggae än var de gör när de släpper material på andra av Basic Channels sidobolag. Visserligen känner man igen musikens beståndsdelar - den enformiga, feta basgången och de lömska effekterna - men de lägger också på mer traditionella instrument. Det dyker upp både lite gitarr och en aning blås med mycket eko på under skivans gång, något som förstärker roots-känslan.

På spåren som samlas på "w/ the Artists" tar våra tyska vänner hjälp av åtta olika sångare. Cornel Campbells "King in My Empire" är hitten ni redan hört och den är förstås lika bra nu som den var när den kom ut för två år sedan. Nästan lika högt smäller Jennifer Laras svarslåt i klassisk Jamaica-tradition, "Queen in My Empire", och The Chosen Brothers monumentala undergångs-profetior i "Making History". Det enda som inte funkar riktigt är Love Joys otrohets-historia "Best Friend". Visserligen hade den säkert suttit fint i andra roots-sammanhang, men över Rhythm & Sounds produktion låter det hela lite malplacerat.

"The Versions"-samlingen är naturligtvis mindre direkt än "w/ The Artists" och eventuellt kan det tyckas att den inte är lika nödvändig att äga. Fast efter ett par genomlyssningar inser man naturligtvis att så inte är fallet. Det finns som sagt inga andra moderna dub-meckare som uppnår den här nivån. Bobby Konders och diverse engelsmän får ursäkta, men vad gäller utom-jamaicansk reggae så är Rhythm & Sound nog så bra det kan bli.

/ Per