RECENSION  

DIVERSE ARTISTER
REPHLEXIONS!
CD - Rephlex, 2003

Jaha, rätt vad det är går det en massa tid. Du själv har säkert åldrats en hel del utan att märka det och tydligen har Aphex Twins Rephlex-label plötsligt fått för sig att fylla tolv år. Labeln som en gång i tiden bildades i Cornwall av Richard James och hans rave-kompis Grant Wilson-Claridge, för att leda "Innovation in the dynamics of Acid", som det stod beskrivet i det gamla RePHLeX-manifestet. Samt släppa tolvor naturligtvis, inte minst med en hög av Richard James egna projekt som Bradley Strider och Caustic Window.

Rephlex-grundarna firar just nu sin födelsedag med en liten englandsturne där Bogdan Raczynski, Astrobotnia, The Bug, Cylob och DJ Smojphace, dvs Aphex Twin själv, kommer att dyka upp på diverse ställen runt om i landet. Och eftersom hårdingen Soundmurderer är i England för tillfället är det nog inte omöjligt att han också tittar in någonstans. Dessutom släpps alltså den här samlingsskivan, med ett trevligt lågpris som eventuellt kan förklaras med att många av låtarna redan är utgivna på andra ställen.

Men vad gör det egentligen, när DMX Crews "I'm All Alone" låter som en snabbare version av Cybotrons 20 år gamla "Alleys of Your Mind", Luke Viberts alias Amen Andrews, som har sprutat ur sig glädjande drum n' bass-tolvor på sistone, bidrar med en 90-talsdoftande "Remember This", steelguitars står som väldigt mjuka spön i backen i The Gentle Peoples Tiki-mix av "Emotion Heater", och AFX själv avslutar med den hysteriska amen-dekonstruktionen "Mangle 11". Sen finns naturligtvis andra gamla veteraner som Cylob, Bochum Welt, Leila, D'Archangelo och Bogdan Raczynski med på ett varsit hörn. Så mellan elektronika och exotica, jungle och diverse knasigheter är detta egentligen en utmärkt sammanfattning av vad Rephlex handlat om de senaste åren. Lite av varje helt enkelt, bara det låter bra.

/ Petter