RECENSION  

LEAFCUTTER JOHN
THE HOUSEBOUND SPIRIT
CD - Planet Mu, 2003

En första genomlyssning av Leafcutter Johns "The Housebound Spirit" förvandlar hjärnan till torktumlarludd. Efter ytterligare ett par lyssningar tänker man att den här mannen är inte riktigt klok; På plattan finns alla, jag menar alla, musikstilar. Ibland är det Zappa, ibland Beck, ibland Autechre-light, ibland sån där musik som man emellanåt upptäcker när man råkar zappa förbi "Veckans Konsert" och där står nån allvarlig man och blåser frenetiskt i en flöjt.

Allt pekar alltså mot att det inte ska gå att hitta något sammanhang i den här röran. Men så lyssnar man mera och så infinner sig till slut en liten krum, röd tråd. På något sätt som jag aldrig kommer att förstå. Och just detta finner jag fascinerande med plattan.

Eftersom all musik som någonsin gjorts finns med på skivan går det inte att undvika att man gillar lite av det man hör. Av samma anledning måste man också förkasta några av spåren. Logik borde då medföra att "The Housebound Spirit" ska ha ett mediokert betyg. Och så får det också bli, fast med en eloge till den bedrift det är att få något så här eklektiskt att verka sammanhållet.

/ Martin