RECENSION  

DIVERSE ARTISTER
SATURDAY MORNING EMPIRES
CD - Intr_version, 2003

Just nu kan man nog utan att skämmas kalla Intr_version för ett av Kanadas trevligaste skivbolag för halvskum musik. Sedan starten 1999 har de antagligen lyckats ruska om hemlandet lite, väckt åtminstone några medborgare ur sin gubbsura post-Bill Leeb-dvala och visat med alla möjliga sorters tydlighet att Delerium inte är den elektroniska musikens spjutspets. Jag menar, verkligen inte.

Ghislain Poriers album "Sous le manguier" som labeln släppte förra året var delvis en mästerlig skiva och det gäller också för Tomas Jirkus "Entropy". De båda är naturligvits med på den här samlingen, som också sträcker sig vidare en bra bit utanför den säkra elektronikan. Mellan en samlig människor jag aldrig hört talas om, som aMute, The Beans (ett kanadensiskt femmannaband, dvs inte alls Antipop-mannen), Vitaminsforyou, och några gamla bekanta som de två tidigare nämnda, Polmo Polpo och Tim Hecker, fläker "Saturday Morning Empires" ut sig åt alla möjliga håll. Från ena låten till den andra växlar låtmaterialet från sömnig post-rock till knasig sång, trasig sång och vidare mot melakolisk glitch-ambient. Men allt hålls samman av en fin, ganska slirig dub-känsla som förmodligen är anledningen till att skivan inte känns spretig, trots allt det där genrefladdrandet.

Polmo Polpos motorik-beat förtjänar förresten ett speciellt hurra här, och det gör Joshua Trebles "Leave Me On the Snares" också, eftersom den låtens långsamma gitarrer och sympatiska dragning åt gammal fin Kranky-musik efter ett tag nästan smulas sönder av konstiga trummor.

/ Petter